tisdag 20 september 2016

Köttsoppa med fläskkött, veckomatsedel, bästa brödet och ännu mer åkommor...

Hej! Så var det tisdag. Det betyder veckans matsedel. ;) Men först ett recept! 
Såhär på hösten är ju ofta rotfrukterna extra billiga, och förra veckan passade vi på att köpa hem lite av varje. Vi sköt på den inplanerade Makaronipuddingen till denna vecka, och istället lagade jag en god Köttsoppa! Inte enligt min mammas recept (godast!)  utan denna var på fläskkött ;) Men annars ganska så traditionell. 
 KÖTTSOPPA MED FLÄSKKÖTT (men går ju bra med nöt också såklart)
500g fläskkött
1,5 l vatten (ev. mer för spädning i slutet)
1 tsk timjan
6 st hela vitpepparkorn
1 lagerblad
3 morötter
1 kålrot 
2 gula lökar
1/2 dl persilja
salt & vitpeppar
2 buljongtärningar
2 msk kalvfond
Dela köttet i bitar, lägg i gryta. Häll över vatten, salta och koka upp. Skumma av och sänk värmen. Lägg i vitpepparkorn och lagerblad. Låt koka under lock ca 1 timme tills köttet är mört. 
Skala rotsaker och lök och skär dem i mindre bitar.
Ta ev. upp köttet och dela ännu mindre om du vill det. Tillsätt grönsakerna i grytan, smula ner buljongtärningarna och rör ner fonden och timjan, tillsätt ev lite mer vatten om det kokat bort. Låt puttra 20-30 min tills grönsakerna känns färdiga. 
Strö ner persilja och smaka av med salt och vitpeppar. Servera med hårdbrödmacka med ost. Mums! 

Nu till denna veckas matsedel! En blandning av snabba och mer grundligt tillagade rätter. Vi har ev. ett möte imorgon beroende på Kirons sjukstatus så då måste det gå fort!
MÅN: Sibylla 
TIS: Makaronipudding med korv och kassler
ONS: Köttbullar och mos 
TORS: Kycklingdelar i ugn, ris
FRE: Festlig köttfärspaj med chili
LÖR: Harissamarinerad fläskfilé med tomatdressing 
SÖN: Lax med fetaost & oliver



Idag har jag faktiskt fått en del måsten uträttade, en massa tråk som skjutits på. Men också fått stilla mitt baknings-begär, jag har bakat vårt favoritmatbröd; Valnötsbröd! Gud vad gott det är! 
Man kan ju tro och hoppas att nu när min famlj fått diverse mediciner utskrivna och farit som jojos på HC så måste de ju bli bättre nån gång. Ja men inte ska det vara så enkelt!
Inatt sov Kiron jättedåligt, han tyckte han var så varm och låg vaken jääättemycket, (hade ingen feber under natten dock). Idag har han klagat över klåda och mycket riktigt till kvällen dök det upp nässelutslag över hela kroppen! Han hade jättesvårt att somna ikväll med! Vi hade som tur var receptfria allergitabletter hemma som vi kunde ge honom en, och så har han smorts in med kylbalsam så hela han är alldeles rosa. Så får vi se hur han får sova inatt. Vi har även Betapred hemma in case. Men imorgon blir det ju åter ringa doktor för att se om han ev. måste byta penicillin om det är en reaktion på den! Ja...halsont och allmän dunderförkylning, öroninflammation, ögonfluss och varför inte lite nässelutslag när vi ändå håller på?! Stackarn!!

1 kommentar:

solokatt76 sa...

Men åhh.. stackars Kiron... vad ni kämpar hela tiden med sjukdomar.. inget kul 🙁 krya kramar till hela familjen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...