onsdag 4 november 2009

Valnötsbröd, så gott!!!

VALNÖTSBRÖD- Recept från Allt om mat Vinspecial 2009. Supergott!!! Går att frysa.
2 limpor:

200g valnötter

50 g jäst

6 dl vatten

1/2 dl rapsolja

2 msk ljus sirap

2 1/2 tsk salt

4 dl fint rågmjöl (200g)

14 dl vetemjöl (840g)

1. Grovhacka valnötterna. Smula jästen i bunke. Värm vattnet fingervarmt, 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt nötterna, olja, sirap, salt, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta till smidig (men ganska kladdig) deg. Låt degen jäsa 40 min under bakduk.
3. Dela degen i två bitar och forma dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Skåra ett rutmönster i brödet med vass kniv. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 5 min. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 25 min. Låt bröden kallna på galler.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...