tisdag 20 december 2016

Pepparkakskladdkaka och Saffranskladdkaka!

Hej! Idag har jag verkligen inte haft en bra dag. Sover jättedåligt nu på nätterna p.g.a all stress och oro, haft huvudvärk och magkatarr större delen av dagen. Pluggat mestadels men var iväg och handlade en sväng till kvällen, bara jag, kändes lite bättre sen då jag kommit hem och fixat sill-lag, chokladkola, knäck och lakritsfudge. Lite julstress avklarat! 

Och på tal om julgoda saker har jag två recept på juliga kladdkakor jag vill spara! Båda dessa har jag hittat på superba bloggen Lindas Bakskola! Kanske en efterrätt i jul?
Först kakan jag bakade på syrrans 40-årsdag, en vanlig kladdkaka fast jag bröade formen med krossade pepparkakor, sen med pepparkakor ovanpå. Gott! 
Pepparkakskladdkaka
150 g smör
3 dl strösocker
¾ dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
1 ¾ dl vetemjöl
3 ägg
Garnering
pepparkakor
pepparkakor även till brödning, krossade (la till det för extra pepparkakssmak)
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och pepparkaksbröad springform, 23–24 cm i diameter.
3. Lätt försiktigt ut några pepparkakor ovanpå smeten.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–30 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Servera gärna kakan med vispad grädde eller vaniljglass.

 
Sen saffranskladdkaka som jag bakade på jobbet för några veckor sen, första advent tror jag det var! Bakade utan choklad då vi inte hade någon på jobbet. 

Saffranskladdkaka
100 g vit choklad (kan uteslutas, men ger en extra god smak)
150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
2 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl
1 krm kardemummakärnor, mortlade (kan uteslutas)
Garnering
florsocker
1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Strö kardemumman över smeten i formen (kan uteslutas).
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon

1 kommentar:

Catarina sa...

Trist när det är stressigt och oroligt. Önskar er en god jul och att allt blir bättre snart!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...