tisdag 1 november 2016

Snabbaste äppelkakan, höstlovsdag och veckomatsedel.


Hej! Huu mörka kalla November är här, snöat på många håll hörde jag...
 Idag har jag bakat en mycket enkel och snabb (förutom ugnstiden) kaka med äpplen och utan bakpulver! Den blev jättegod och definitivt något jag måste göra fler gånger! 
Hittade receptet hos Lindas bakskola på Tidningen Hembakat. Suuupergott, både knaprig och seg i kanterna. Mmmm. It´s a keeper! 


 Snabbaste äppelkakan
Ca 10 bitar
1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
50 g smör, smält
Garnering
2 äpplen
2 tsk strösocker
1 tsk kanel
1 msk mandelspån
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Vänd ner mjöl och smör och rör om allt till en smet.
2. Häll smeten i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Skala äpplena, ta ur kärnhuset och dela dem på mitten. Skär äppelhalvorna i skivor, ca ½ cm tjocka.
4. Lägg äppelskivorna omlott, i rad mitt på smeten. Strö över socker, kanel och mandelspån.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen och lyft sedan upp hela papperet med kakan ur formen. Servera vaniljsås eller glass till kakan. Förvara kakan inrullad i bakplåtspapperet så behåller den sina lite segknapriga kanter

 Första höstlovsdagen gjord då. Jag fick inte sova så länge idag, Kiron vaknade och var lite nere och kunde inte somna om, beror nog kanske på förkylningen en del och vintertidsomställningen en del. Jaja, c'est la vie! 
Långt morgonmys och gosa i sängen med barnen (och en av de håriga fyrbenta också ;)), det är inte ofta man har tid till det! 
 Jag satt däremot uppe i sovrummet i relativ lugn och ro ganska länge sedan, först med frukost och bok,  sen lite virkning och ljudbok (jag menar man måste ju unna sig ibland ;) ) och sen med plugg! 

Tiril hade lekbesök av en annan kompis från förskolan idag. Några av hennes närmaste vänner är ett år yngre så det är klart att de saknar varandra nu när de inte går på samma ställe längre. Hon stannade på middag. 

Här kommer veckans matsedel! 
MÅN: Fiskgratäng med svamp och pommes duchesse (sköt på förra veckan)
TIS: Korvgryta Tex Mex med ris
ONS: Halloween-nuggets med strips och bearnaise
TORS: Minestronesoppa med köttfärs
FRE: Ej bestämt, utemat
LÖR: Snabb on the road
SÖN: Äppelplättar


Ikväll har jag varit nästan lika trött som igår, men vi har sett på nya avsnitten av både "Svartsjön" och "Midnattssol". Spännande svenska serier gillas. 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...