måndag 7 september 2015

Hallon & Vinbärspaj, och superenkel Filmjölkslimpa i långpanna! Och veckomatsedel v. 37

Uscha har barnen gått två veckor på skola/förskola? Förkylning har smugit sig på hos hela familjen av olika grad... Själv har jag halsont och mycket huvudvärk men än så länge hanterbart. 

Ofta när jag vaknar efter jobbnätter och har nån dag ledig så är jag full av inspiration! Synd bara att eftersom jag sovit bort halva dagen så hinner man inte med så mycket. =/ 
Men idag har jag iallafall tagit tag i bakning! Vi ska få lingon och krusbär av mina föräldrar så jag behövde tömma frysen. 
Det blev en smulpaj på hallon och röda & svarta vinbär, värsta goda kvällsfikat. Testade lite annorlunda smuldeg också, det blev jättegott! 
Och eftersom det är skördetid för mycket bär nu får ni hålla till godo med ännu ett recept. ;)


Hallon & Vinbärspaj
3 dl röda vinbär
3 dl svarta vinbär
2 dl hallon
1 msk potatismjöl eller majsstärkelse (är bären färska kan det räcka med 1/2 msk)
1/2 dl socker
Smuldeg: 125 smör
1,5 dl socker
1,5 dl kokosflingor
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform. Dela smöret i bitar, tillsätt övriga ingredienser till smuldegen och arbeta tills det är smuligt. Lägg bären i en bunke och blanda med potatismjöl/stärkelse och socker. 
Lägg bären i pajformen och smula över degen. Grädda mitt i ugnen 25 min, servera med vaniljsås eller som vi gjorde, vaniljglass! Fastän barnen är skeptiska till svartvinbär åt de med stor aptit av denna. =) 

Jag hann också med att baka en långpanna filmjölkslimpa, det var egentligen mest matbröd jag var sugen på att baka. ;) Nu blir det nybakat till frukost imorgon! Detta recept har jag lagt ut tidigare, men delar det igen: 

FILMJÖLKSLIMPA MED SIRAP:
1 l fil
2,5 dl sirap 
3 tsk brödkryddor
2 tsk salt
1 dl vetemjöl (dinkelmjöl)
16 dl rågsikt
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver (eller skippa bikarbonat och ta 10 tsk bakpulver)
Blanda ihop allt till deg, funkar bäst med bakmaskin men nån sån har jag inte. Degen ska vara kladdig. Bred ut degen i en stor långpanna. Grädda nere i ugnen på 100 grader 45 min, höj sen temperaturen till 175 grader i 30 min. Dela brödet i 4 delar/limpor. (eller tre som vi delade nu) =) 
Detta bröd är en favorit,  enkelt bara att röra ihop, ingen jästid, och gott!

Linas matkasse kom idag, och jag har gjort veckans matsedel. Jag jobbar natt även denna vecka men inte lika många nätter som förra veckan, så vi kör på med Linas rätter mest. ;) 
MÅN: Korvgryta med örter och ris
TIS: Bästa burgaren med paprikapiffad hamubrgerdressing och melon (LINAS)
ONS: Crispy Mac' n'Cheese med Breasola (LINAS)
TORS: Pölsa, potatis och rödbetor
FRE: Fish'n'Chips med gurkig currysås (LINAS)
LÖR: Krämig citrontagliatelle med basilikastekt kyckling (LINAS)
SÖN: Oreganokryddad korvstroganoff och ris (LINAS)

Nu sitter jag själv och ser på tjejfilm, velat se "Safe Haven" länge nu. Godnatt på er! 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...