fredag 17 april 2015

Recept på 2 sorters småkakor! Apelsinkakor och Gruvans Kanelstänger.

Hej!
Igår var stora städ-dagen här hemma. Städade och donade på och på kvällen ställde jag mig och bakade två sorters kakor (plus lite fusk med skurna pepparkakor av en färdig deg som blivit över i kylskåpet). Tänkte dela med mig av recepten på Apelsinkakor (överst till vänster) och Gruvans Kanelstänger (uppe till höger)! Båda recepten kommer från boken "Hemmets Kokbok-Den svenska maten" som jag fick innan jag flyttat hemifrån. =) 

Apelsinkakor (väldigt lätta att göra!) ca 30-40 st
150 g  smör (ställ fram lite före så det inte är så hårt)
1 1/4 dl socker
3 1/4 dl vetemjöl
1/2 ägg
1 knivsudd hjorthornssalt
2 tsk vanillinsocker
1/2 krm rivet apelsinskal
Garnering: 1 dl kokosflingor
Ugn 175 grader, 2 plåtar
Blanda alla ingredienser till en sammanhållande smidig deg. Rulla degen till små runda bollar som rullas i kokos. Lägg dem inte för tätt på papprad plåt då de flyter ut, från bilden nedan till bilden ovan, haha! Grädda i mitten av ugnen 10-12 min. 

Sen nästa kaksort som bara har 5 ingredienser men istället tog en stund att forma. =) Hela 100 st. 

Gruvans Kanelstänger 100 st
425 g smör 
1 1/4 dl socker
2 äggulor
9 dl vetemjöl
Garnering: Strösocker och kanel
Ugn 180 grader
Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg (börja blanda socker och mjöl, arbeta ner ägg och smör i bitar i det. ) Ställ degen i kylskåp och arbeta med en degklump i taget så blir det lite lättare att forma kakorna. Rulla ca. 5 cm långa stänger som sen rullas i socker och kanel. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper (blev 4 plåtar för mig). Grädda i mitten av ugnen 13 min. 

Kiron är äntligen piggare, vi pratade med 1177 igår och det är tjuriga förkylningar som går nu. Han äter fortfarande dåligt men bättre iallafall. 
Tiril är ju ledig idag hon med, och Mattias ryggont har inte gett med sig. Jag avklarade städning, bakning och träning igår så idag är en softardag...=D 

 Helgens blomma, en favorit hos mig; Blå Hortensia!! 


Små knoppar lite här och var på krukväxterna, trots att jag inte har gröna fingrar.. Men längtar lite till rabatterna tinat fram. 
Det är jättespännande just nu för Mattias står och lagar hemlig middag nere i köket och jag är nyfiken! Eftersom jag ju jobbar delat på söndag så tar vi firandet lite i förskott. Det blir tårta till efterrätt. 
Ha en fin fredag!! 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...