måndag 22 december 2014

Recept godaste chokladkolan, och grön grann gran!

Hej! 
Ännu en dag av julstök! =) Men nu är det inte mycket kvar, lite finlir bara. ;) Idag har jag fått komma till Ia och klippt mig, så skönt att bli av med lite ris! Köpte också färgbomb så jag ska få lite färgpiff innan jul. ;)
 Förutom det har jag sytt klart i stort sett alla klapparna, är bara lite handsömnad kvar imorgon. M och barnen har klätt granen, och jag har ugnsbakat och griljerat skinka, gjort lite oströra och pysslat med lite mer julklappar. Vi har tillsammans ikväll slagit in alla julklappar utom de handgjorda jag ska fixa klart imorgon.  
Imorgon blir det koka knäck också förresten. ;) 

Kom på att jag har ju skrivit att chokladkolan är mitt favorit-julgodis sen flera år, men jag upptäckte att jag aldrig lagt ut receptet. Så här kommer det! 
 CHOKLADKOLA 60 ST
3 dl visp-el matlagningsgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
2 msk kakao
1 msk smör el. margarin
1. Lägg ett bakplåtspapper i en form,ca. 20x20 cm.Pensla papperet med lite fett. 
2. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en vid gryta, då blir koktiden kortare. Koka upp och sätt i hushållstermometer om du har(annars funkar kulprovet)
3. Koka kraftigt utanlock tills termometern visar 120-125 grader, eller smeten håller kulprovet. Det tar 12-15 min i en vid gryta, ca. 30 min i en gryta med mindre botten. 
Rör då och då. 
4. Blanda i fettet. Häll smeten i formen. 
5. Skär eller klipp kolan i bitar innan den kallnat. Lägg in varje kola i plastfolie eller smörgåspapper, förvara svalt i burk med lock eller plastpåse. 
Just i år blev mina nästan snäppet för hårda, går på bara nån sekund där på slutet av kokningen. Men smaken är god ändå. ;) 


Årets gran! Barnen ville sätta upp alla kulor i alla färger, haha fick sätta lite stopp men många färger blev det. ;)
Det blev en oäkta gran i år, är finare med riktig men är dööödligt less på de jäkla barren!! 




Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...