torsdag 11 december 2014

4 sorters julgodis recept!!

Hej! 
Idag har jag haft fullt upp! Tänkte försöka få så mycket gjort som möjligt eftersom jag ju jobbar i helgen... ;) 
Jag har  gjort fyra sorters julgodis. =) En av dem har jag gjort förr men de andra tre var nya!  

Brända mandlar (makens favvo) (ur boken Julgodis i serien Livets Goda)
200 g hel sötmandel
1 1/2 dl socker
1/2 dl vatten
(i år la jag också till 1/2 tsk kanel, gott!) 
1. Rosta mandlarna i en torr panna
2. Mät upp vatten och socker (och kanel) i en vid kastrull och låt det koka upp. Tillsätt då mandlarna och låt det koka tills det börjar knäppa i mandlarna. Rör hela tiden tills sockret börjar vitna. 
3. Tag då av kastrullen från plattan och stjälp upp mandlarna på ett bakplåtspapper, separera dem med hjälp av en trägaffel. Låt svalna helt. 

Nougatmandlar med kanel & kakao
1 dl sötmandel
200 g nougat
1,5 msk kanel
1,5 msk kakao
Rosta mandlarna i torr stekpanna eller i ugn 200 grader 10 min. Låt svalna helt. Hyvla nougat i lagom bitar (osthyvel funkade fint!) och forma nougat runt mandlarna. Rulla i en blandning av kanel och kakao. Förvara kallt. 

Mozartkulor ca 30 st (från boken Julgodis ur serien "Livets goda")
125 g nougat
250 g mandelmassa
150 g choklad
(ev. vit choklad)
1. Skär nougaten i 30 lika stora bitar. Rulla dem till kulor och låt stelna i kylen. 
2. Dela under tiden mandelmassan i 30 lika stora bitar som du plattar ut tunt. 
3. Lägg sen en nougatkula på varje platta och forma mandelmassan runt nougaten så den täcker helt. 
4. Hacka chokladen i bitar och smält den i vattenbad. 
5. Doppa kulorna i chokladen och låt dem sen rinna av på ugnsgaller med bakplåtspapper under (jag la dem dock direkt i knäckformar och lät dem stelna där, funkade finfint! )
Jag smälte sen också lite vit choklad och ringlade den över som dekoration. =) Förvara svalt. 

Polkabräck (från boken Julgodis ur serien "Livets goda", suupergoda!)
200 g choklad
200 g vit choklad
2 dl polkagrisar
1. Smält chokladen i vattenbad. 
2. Klä under tiden en form 30x20 cm med ugnsfolie och bred ut den smälta chokladen i formen. Låt stelna helt. 
3. Smält sedan den vita chokladen över vatten. (vattenbad) 
4. Krossa polkagrisarna (fast jag tyckte att det var smartare att göra det innan man smälte den vita chokladen. ;))
5. Bred den vita chokladen över den stelnade chokladen och strö de krossade polkagrisarna över (tryck ner dem lite så de fastnar lägger jag till. ;))
6. Låt stelna innan du bryter den i bitar. Förvara svalt. 


Jag och barnen hann också med ett snabbt enkelt pyssel som alla nog känner till, Mattias jobbade över så det blev en lite extra lång kväll på nåt sätt. Vi klippte lite julstjärnor och satte upp i fönstren i barnens rum och lekrummet. =) 
Imorgon är det Luciafirande för Tiril på förskolan, har provat klänning och Luciakrona nu ikväll och det funkar, puh! Lite ute i sista minuten även om vi haft klänningen kvar sen förra året. 
Godnatt! 

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...