fredag 13 december 2013

Lucia 2013 och 2 godisrecept!

 
Oj vilken dålig sömn det blev inatt, svårt att sova pga. Ivar!! =( Men för oss har det gått bra i alla fall, inga skador eller så. Och strömmen fick vi behålla.
 
Imorse var det dags för först Tirils Luciatåg på förskolan. De håller till utomhus. Blev precis så att Kiron hann se tåget innan det var dags för honom att åka till skolan.
Skruttan var så fin! =) Blev lite fika efteråt också.
 
Hann med att vila en stund innan det var dags för nästa firande, på skolan. Det var mååånga elever med, stort "tåg". =) Inomhus. Jättefint, Kiron var tomte. De sjöng hans favorit-julsång "Jag såg mamma kyssa tomten", goprupp.

Sedan har jag jobbat kväll. Ska hoppa i säng nu för det blir delad dag imorgon! Drygt!

Här kommer dock först två recept på julgodis som ni kanske vill prova i helgen;




Kanderade mandlar, görs i mikro
40 sötmandlar, ca 1 dl
2 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk smör
1 tsk vanillinsocker
1/2 tsk bakpulver
Blanda strösocker och sirap i en hög skål. Sätt in skålen i mikron på full effekt 3-4 min. Passa noga, blandningen ska bli ljusbrun men får inte bli bränd.
Rör i mandeln och fortsätt tillagningen på full effekt 3 min. Ta ut skålen och rör ner smör, vanillinsocker och bakpulver. Rör om väl.
Klick ut mandlarna och sockersmeten på bakplåtspapper och låt svalna, bryt/skär sen i bitar. Förvara svalt.





Kaffefudge ca 50 st
4 dl grädde
2 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 msk snabbkaffepulver (gärna espresso)
4 msk florsocker
1 msk olja
Värm grädde, socker och vaniljsocker i kastrull på medelhög värmen. Rör om då åch då och låt sjuda tills du får en tjockflytande ljusbrun smet. Rör ner kaffepulvret och låt smeten sjuda ytterligare 5 min under omrörning. Sikta ned florsockret och rör om.
Pensla en låg rektangulär form med olja. Häll smeten i formen och låt svalna. Så snart den har stelnat skär du upp den i små rektangulära eller fyrkantiga bitar.
Slå in dem i tex. plastfolie eller liknande. Förvara svalt.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...