onsdag 2 oktober 2013

Rödbetsbröd och äppelmuffins.

Hellu!
Idag så har bak-lusten slagit till igen! Blev lite rödbetsbröd och äppelmuffins. =)
 

 Bakade först rödbetsbröden, hade fortfarande lust att baka mer men vetemjölet var nästan slut (och skruttan var inte sugen på att följa med ner på affären), så det blev bara en liten sats med äppelmuffins. Vill testa matbröd med äpple också, fick en stor kasse äpplen av min kusin igår. ;)
Båda var jättegoda! =) Tänkte dela med mig av recepten. Det ursprungliga rödbetsbröds-receptet var nog lite i vajsing och för lite mjölmängd, jättelös och nästan rinnig del så där la jag själv till så mycket jag tyckte passade, + lite till till utbakningen. ;)
 
SAFTIGT RÖDBETSBRÖD 2 limpor
50 g jäst
5 dl vatten
16 dl vetemjöl
5 dl rågmjöl
1 rödbeta
2 dl naturell yoghurt
1/2 dl honung
1 msk salt
1. Värm vattnet fingervarmt.
2. Smula jäst i bunke. Häll på vatten, rör till jästen löst sig.
3. Skala och riv rödbetan. Blanda mjölsorterna med salt och häll i. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda och knåda väl. Låt jäsa under duk 40 min.
4. Knåda degen lätt på mjölat bord. Smöra brödformar och lägg i deg, alternativt baka ut limpor på smörad plåt. Låt jäsa under duk 20 min.
5. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda nere i ugnen 40-45 min. Testa med sticka så den är torr.
 
MUFFINS MED ÄPPLE OCH KANEL  12 st
2 ägg
140 g smält smör
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 skalat skivat äpple
Kanel, socker
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner med övriga ingredienser. Häll i muffinsformar/plåt. Stick ner tunna äppelskivor i muffinssmeten. Grädda i 200-220 grader ca. 12 min.
 
 
Jahapp, nu är det dags att traska till jobbet! Trött, imorgon blir det tidig morgon (så i säng direkt när jag kommer hem ikväll, slutar 21!) men sen har jag ledigt 2 dagar.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...