tisdag 6 september 2011

FLÄSKFILEGRATÄNG MED SVAMP OCH ROSTADE GRÖNSAKER

Detta var vår söndagsmiddag!

Ing.
500 g fläskfilé
1 tsk salt, nymald svartpeppar
1 msk smör eller margarin
200g champinjoner, kantareller eller karljohan i små bitar
4 schalottenlökar i skivor
2 msk smör el. margarin
1 dl hackad persilja
1 dl söndersmulat vitt bröd
ca 2 dl matlagningsgrädde
Tillbehör: 5-6 medelstora potatisar, fasta
2 medelstora rödlökar i klyftor
1 stor röd paprika i bitar
1 tsk salt
1-2 msk olivolja
Gratinering: Riven ost
1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa köttet. Salta och peppra. Bryn smör i liten stekpanna. Lägg i fläskfiléerna och låt dem bli bruna runt om. Stek i mitten av ugnen 12-15 min till ca 60 grader. Ta ut köttet, låt svalna.
2. Höj ugnstemp till 225 grader. Borsta potatisen väl, den behöver inte skalas. Skär i tunna klyftor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt tillsammans med rödlök och paprika. Ringla över olivolja och rosta grönsakerna ca 20 minuter tills potatisen är halvmjuk. Rör då och då under tiden.
3. Skär fläskfilén i skivor. Lägg på ugnssäkert fat.
4. Fräs svamp och lök ett par minuter i smör. Blanda ner persilja, bröd och späd med grädden. Låt koka samman några minuter. Bred blandningen över köttet. Lägg grönsakerna runt om.
5. Strö riven ost på svampröran. Sätt in fatet i mitten av ugnen ca 15 minuter tills allt är genomvarmt och fått fin färg.

1 kommentar:

Monita sa...

Låter sjukt gott! Ska definitivt prova. :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...