fredag 31 december 2010

Recept på vår nyårsmiddag, också önskar jag er ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!!

Så är nyårsafton här!! Barnen är lite finklädda, vi ska snart klä oss fint vi med, det känns att det inte är en helt vanlig dag...vi ska försöka ha det så mysigt vi kan idag. Snart ska vi ta en liten promenad har vi tänkt. Har inget speciellt planerat, fram till tidig nyårsmiddag, kring 16-tiden, med förrätt och huvudrätt, skippar efterrätt för man brukar ändå vara så mätt, och vi ska ju även äta ost och kex senare.
Till förrätt ska vi äta Snittar med räkor och wasabi, och till huvudrätt Tjälknöl på rådjur, rödvinssås och potatisgratäng med blåmögelost. Tjälknölen blev klar igår kväll. Är faktiskt första gången jag provar mig på tjälknöl, vi får hålla tummarna för att den blev bra!


FÖRRÄTT:
Snittar med räkor och wasabi
Portioner: 8 snittar
Ingredienser
500 g räkor
200 g färskost
2 tsk wasabi eller 1 msk riven pepparrot
2 msk hackad gräslök
1 tsk pressad citronsaft
salt och peppar
8 skivor kavring
4 skivor vitt formbröd
bladsallad
räkor
gräslök
Gör så här
1. Skala räkorna. Spara några till garneringen och hacka resten. Blanda färskosten med wasabi. Ta undan ca en fjärdedel av färskosten till garnering. Rör ner de hackade räkorna, gräslök, citronsaft och salt och peppar i resten av osten.
2. Bred ostblandningen med räkor på fyra skivor av kavringen och formbrödet. Varva kavring och vitt formbröd. Bred ostblandningen med wasabi på resten av kavringsskivorna och lägg de överst. Kantskär och skär i snittar.
3. Garnera med små blad av sallad, räkor och gräslök.
4. Servera räksnittarna

I vår julklapps-kokbok "Sveriges nya landskapsrätter", från ICA, hittade jag huvudrätten för denna afton, och har omvandlat den efter vår tid (snabbt och enkelt ska det gå) och budget!!! =) Vill ni se originalreceptet hittar ni det HÄR! Jag hittade även kvällens förrätt på ICA.

HUVUDRÄTT:
Tjälknöl på rådjur med potatisgratäng à la Bredsjö.
Portioner: 6
Ingredienser
ca 1 kg rådjursstek (fryst)
8 dl vatten
1 dl salt
2 msk socker
ca 400 g champinjoner
smör
olja
salt och peppar
SÅS
3 schalottenlökar
2 selleristjälkar
2 tsk tomatpuré
4 dl vatten + 3 msk konc kalvfond
3 dl fruktigt och bärigt rött vin
1/2 tsk timjan
Färdig potatisgratäng
200g cambozola blåmögelost
Gör så här

1. Sätt ugnen på 75°C. Lägg steken otinad i en ugnssäker form. Ställ in formen i nedre delen av ugnen 6-12 timmar.
2. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen efter 2-3 timmar. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen är 65-70°C. Det tar 6-12 timmar.
3. Koka upp vatten, salt och socker tills det har lösts upp. Låt kallna. Lägg det varma köttet i en bunke och häll över saltlaken så att det täcker. Låt stå kallt 4-5 timmar.
4. Sås: Skala och hacka löken. Skär sellerin i strimlor. Fräs lök och selleri i 2 msk smör på svag värme ca 5 minuter, tills löken fått lite färg.
5. Tillsätt tomatpuré, vatten, fond och vin. Låt koka ca 5 minuter.
6. Sila såsen genom en finmaskig sil. Låt såsen koka ner till 1/3 på svag värme. Tillsätt timjan och krydda med 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar. Ställ åt sidan.
7. Smula/riv blåmögelosten över potatisgratängen, ställ i ugnen 20-25 min.
8.Fräs champinjonerna i en stekpanna tills all vätska kokat bort. Tillsätt 2 msk smör och fortsätt att fräsa några minuter. Salta och peppra.
11. Ta upp köttet och torka av det. Skär i tunna skivor. Värm såsen.
12. Lägg upp köttet på ett fat och häll över lite av såsen. Servera med potatisgratäng, resten av såsen och smörfräst svamp. Rårörda lingon eller lingonchutney är gott till.

Jag hoppas att vi hinner se en av filmerna från LOVEFILM ikväll, kan bli mysigt med lite rysare... Det blir ju såklart också lite sånt här idag.... och sånt här! =) Återkommer nästa år med bilder från vårt firande. =) Tills dess önskar jag er ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!! Jag hoppas att 2011 blir helt underbart!!!

1 kommentar:

Anonym sa...

maten låter helt underbar!! Gott Nytt ÅR önskar jag!! kram

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...